Monday, November 10, 2008

Patiënten Info: Wortelkanaalbehandeling

Wat is een wortelkanaalbehandeling?
Dit is een procedure waarbij een tand of kies van het extraheren (trekken) behoed wordt. Hierbij wordt de ruimte van de zenuwkamer van de tand of kies vormgegeven, gereinigd en gedesinfecteerd. Hiervoor worden er onder andere vijltjes en chloorwater gebruikt. De tand of kies wordt na de procedure van binnenuit gevuld met rubberen stiftjes en cement. Hierover heen komt een vulling of een kroon.

Herbehandelen:
Soms is het nodig om een tand of kies waarin reeds een wortelkanaalbehandeling heeft plaatsgevonden te herbehandelen (Her Endo). Door lekkage b.v. door tandbederf of onvoldoende reiniging en vormgeving, kunnen bacteriën langs de wortelkanaalvulling groeien en bij de wortelpunten een ontsteking veroorzaken. Door het oude geinfecteerde materiaal eruit te halen, vormgeving te verbeteren en goed te desinfecteren kunnen we weer een acceptabel resultaat verwachten.

Na een wortelkanaalbehandeling:
Na een wortelkanaalbehandeling kan er ongeveer drie (3) dagen napijn aanwezig zijn. Dit is helaas normaal maar vaak goed te bestrijden met Brufen Bruis 600mg of Ibuprofen 600mg tabletten. Deze moet als een kuur ingenomen worden. De dosering is maximaal 4 maal daags 1 tablet innemen of 1 sachet oplossen in water en drinken.

De kans op napijn is groter als er al pijn was voor de behandeling. Bij slikklachten, zwelling of plotselinge koorts de dienstdoende tandarts gelijk opbellen.